Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Тема: Церква та релігія
Нові дзвони вагою до півтори тонни освятили у Лебединському монастирі

У житті Лебединської обителі сталася знаменна подія – освячення восьми нових дзвонів для відбудованої монастирської дзвіниці.

Освячення звершив благочинний Шполянського округу протоієрей Василь Костенко у співслужінні монастирських священників. Після окроплення свяченою водою дзвони (найбільший вагою півтори тонни, а найменший вісім кілограм) за допомогою автокрана були доставлені на третій, відновлений, ярус дзвіниці.

Дзвіниця свято–Миколаївського Лебединського монастиря від самого початку була збудована у 1833 році і становила 34 метри заввишки. На третьому ярусі знаходилося вісім дзвонів, найбільший важив одну тонну і двісті кілограмів. У 1929 році сумна доля тисяч православних храмів спіткала й Лебединську обитель. У той час бло знищено й унікальний ансамбль мелодійних дзвонів разом із третім ярусом дзвіниці. Місцеві жителі згадують розповіді старших нині покійних людей, які свідчили про монастирські дзвон, що їх було чути більш аж у місті Новомиргород, що на Полтавщині – а це понад 20 км звідси. Та милістю Божою у 1992 році обитель було повернуто черницям і наполегливою працею насельниць почала повертати свій первісний вигляд.

Рік тому було встановлено купол на відновлений третій ярус дзвіниці, і ось цими днями – вісім нових дзвонів на відновлену дзвіницю. Після підйому монастирські робочі на чолі з економкою обителі монахинею Нектарією займалися установкою нових дзвонів. 31 жовтня було повністю завершено настройку та виставлено мелодійний звукоряд. Контролем встановлення та виставленням звукоряду з благословення Його Високопреосвященства Владики Софронія займався клірик кафедрального собору протодиякон Іоанн Поліщук.

Від нині над обителлю та далеко над її мальовничими околицями буде чутися, як і в давні часи, мелодійний благовіст монастирського дзвонарського ансамблю, який, віримо, пробудить духовну сплячку наших земляків та спонукатиме недільні та святкові дні проводити як і належить – за молитвою у храмі Божому.

3 листопада 2013


1


  Закрити  
  Закрити